‘Ouder worden en goed eten’

Of u geniet van lekker eten en drinken, hangt ook af van de gezondheid van uw mond. Met een gezonde mond kunt u ook beter praten, lachen en zingen! Een gezonde en frisse mond is belangrijk voor uw gezondheid én uw levensgeluk.

Misschien komt u minder vaak bij de tandarts. Het kan zijn dat u vaker iets zoets eet dan normaal. Mondzorg kan makkelijk op de achtergrond raken. Ongemerkt kunnen serieuze klachten ontstaan. Blaren door een slecht passend kunstgebit, eetproblemen of een minder frisse adem. Ook is er verband tussen mondgezondheid en diabetes, hart- en vaatziekten, longontsteking en ondervoeding.
Op oudere leeftijd of door medicijngebruik wordt er soms minder speeksel aangemaakt. De mond is dan droger. Dat kan leiden tot een andere smaak of problemen met slikken of kauwen. Weet u dat goed kunnen kauwen belangrijk is voor het denkvermogen en geheugen? Dat komt omdat kauwen de doorbloeding van de hersenen stimuleert.

Ouderdomsproof gebit
Moet u bij het ouder worden nog wel iets laten doen aan uw gebit? Het antwoord is simpel: ja. Juist de oudere mond heeft aandacht nodig, óók tijdens de coronacrisis. Bezoek de tandarts regelmatig voor controle. Ook als u een kunstgebit heeft. Zorg bij klachten dat u er op tijd bij bent, dan kan de behandeling nog relatief eenvoudig zijn. En u voorkomt dat klachten erger worden. Een gezond gebit heeft invloed op uw totale gezondheid. U kunt zelf veel doen om uw mond gezond te houden!

Tips

Poetsen! Tandenpoetsen vormt de basis voor een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag minimaal twee minuten. Het voorkomt dat u gaatjes krijgt en dat het tandvlees ontsteekt.
Naar de tandarts! Bezoek de tandarts of mondhygiënist minstens twee keer per jaar als u natuurlijke tanden en kiezen heeft. Een volledig kunstgebit? Bezoek de tandarts of tandprotheticus dan minstens één keer per jaar. Maak eerder een afspraak als u klachten heeft zoals pijn of een slechte adem, een afgebroken tand of kies of problemen met kauwen of tandenpoetsen.
Droge mond of lippen? Stimuleer speekselvorming met suikervrije kauwgom of suikervrije snoepjes.
Het eten van iets licht zuurs kan helpen zoals een appel of komkommer. Droge lippen zijn te verhelpen door ze na elke poetsbeurt even in te smeren met een vette neutrale crème. U kunt een heleboel gezondheidsproblemen vermijden door uw mond en gebit goed te verzorgen.

Meer tips op: www.allesoverhetgebit.nl.

Volgende week: Adviezen van zorgverleners