Warm welkom voor nieuwkomers in de gemeente Vught

Zodra nieuwkomers een huis toegewezen krijgen, komen de vrijwillige maatschappelijk begeleiders van Welzijn Vught in actie. Om ervoor te zorgen dat nieuwkomers zich welkom voelen, leren de begeleiders de nieuwkomers in een jaar tijd om letterlijk en figuurlijk de weg te weten in de Nederlandse regels en in de gemeente Vught.

Willem Jan header

“Als vrijwilliger leer ik van de cultuur en manier van communiceren om samen dingen uit
te zoeken. Het is een spel om elkaar te leren begrijpen.”

Zelfstandigheid staat voorop

Gemiddeld kost begeleiding van nieuwkomers 4 tot 8 uur per week. Die momenten mag je zelf inplannen. De benodigde tijd is ook afhankelijk van hoeveel hooi je zelf op de vork neemt. Nieuwkomers die al even op weg zijn, hebben soms genoeg aan 1 contactmoment per week. Bij nieuwe mensen vraagt het wat meer tijd en aandacht om zaken te organiseren. Het begeleiden van nieuwkomers kost een jaar, daarna kan het gezin zelfstandig verder.

Willem Jan Atsma (65 jaar), maatschappelijk begeleider in Helvoirt: “Ik wil graag meehelpen in het oplossen van de problemen van mensen die in Nederland komen en moeten aarden. Als metafoor gebruik ik graag de fiets, al is het maar omdat dat mijn hobby is. Ik leer ze niet alleen fietsen, ik zorg er ook voor dat ze vervolgens een band kunnen plakken. Niet alleen dingen voor nieuwkomers organiseren, maar ze ook zelfstandig maken. Dat geeft mij een goed gevoel en de nieuwkomer zelfstandigheid en onafhankelijkheid.”

De weg wijzen in Nederland

Willem Jan: “In het begin help ik nieuwkomers met hele praktische zaken zoals de meterstanden opnemen, energiecontracten afsluiten, scholen selecteren, woninginrichting, contacten gezondheidszorg, inschrijven huisarts, verzekeringen en toeslagen regelen. De taal is vaak een uitdaging. Dat vraagt van mij en van de nieuwkomers creativiteit en flexibiliteit. Dat vind ik erg leuk en ook leerzaam voor mezelf. Ik kan voor hulp altijd terecht bij het team van Welzijn Vught, waar ook ervaringsdeskundigen werkzaam zijn. Over het algemeen werk ik zelfstandig en heb ik binnen kaders veel vrijheid om zelf dingen op te lossen. Ik vind het belangrijk om niet alleen te praten over maatschappelijke kwestie maar ook om zelf een bijdrage te leveren, zoals ik nu als vrijwillig maatschappelijk begeleider doe.”

Nieuwkomer Abdul

Sinds 2 jaar woont nieuwkomer Abdul Al Saidi met zijn vrouw en zoon van 5 jaar in Vught. “In het eerste jaar is het moeilijk omdat je helemaal onbekend ben met de Nederlands taal. Ook de cultuur is zo anders dan ik gewend ben dat je je vreemd en raar voelt.” Abdul volgt Nederlandse les aan het Koning Willem 1 College en begon na een jaar in Vught als vrijwilliger om nieuwkomers te begeleiden. Sinds januari 2023 werkt Abdul als Assistent Coördinator Maatschappelijke Begeleiding Statushouders bij Welzijn Vught. Daarin ondersteunt hij statushouders met het maken van de eerste stappen in Vught, op het gebied van wonen, werken en integratie.

Meer informatie

Welzijn Vught is op zoek naar vrijwilligers die zich als maatschappelijk begeleider willen inzetten. Lijkt het je leuk om nieuwkomers te helpen met jouw kennis van de taal en van Vught? Kijk dan eens hier voor meer informatie. Of neem contact op met onze coördinator Manal Fares via tel: 073-6565350 of e-mail: info@welzijnvught.nl.

meer weten?