Wat betekent dat: jonge mantelzorger zijn?

Zij helpt me met wasmanden dragen, was in machine stoppen, boodschappentassen dragen, vuilnis wegbrengen en dat soort dingen. Zij weet dat als we een dag inspannende dingen doen,  ik de volgende dag nauwelijks uit mijn stoel kan opstaan. Voor haar is dit allemaal vanzelfsprekend. Zij is mijn mantelzorger. Een raar woord eigenlijk. Kinderen doen dit gewoon. Maar eigenlijk is het niet gewoon, de zorg voor een ouder geeft ook een psychische belasting. Dat er gemeentelijk en landelijk aandacht is voor jonge mantelzorgers is wel goed. Op school wordt daarover nu ook voorlichting gegeven, waar kan je naar toe als je vragen hebt, hulp nodig hebt. Er zijn meer kinderen mantelzorger, ze kunnen met elkaar ervaringen uitwisselen. Een kleine attentie is ook leuk, als teken van aandacht en waardering. Ze hoeven niet de hele tijd in de schijnwerpers te staan. Maar af en toe laten weten dat het niet allemaal vanzelfsprekend is, ja, dat is wel goed.

Mijn dochter sport op hoog niveau, doet haar trainingen in Eindhoven maar moet ook af en toe naar Amsterdam. Ze zit aan het eind van de basisschool, nog te jong om alleen te reizen.  Als het enigszins kan rij ik haar naar haar trainingen. Over een paar jaar kan zij wel alleen met de trein, kan zij meer haar eigen tempo bepalen.

Gelukkig heb ik een goed familienetwerk zodat mijn dochter toch ook met uitjes mee kan die voor mij te vermoeiend zijn, zoals bijv. de Efteling of een dierentuin.

Eigenlijk zijn we allebei steeds bezig met plannen, vooruit kijken, keuzes maken, om de balans in mijn energie te bewaren.

——–

Interview met moeder van een jonge mantelzorger