Taalcoach/ maatschappelijke begeleiding statushouders

Anderstaligen helpen met de Nederlandse taal?

Een taalcoach is een vrijwilliger die met anderstalige afspreekt om de Nederlandse taal te leren. Dit gebeurt vooral door de taal in de praktijk te oefenen. De taalkoppels kunnen de bezigheden samen bepalen. Dit kan variëren van een bezoek aan een museum of de bibliotheek tot gewoon gezellig kletsen. De koppels komen minimaal 1 uur in de week bij elkaar. Het totale traject duurt 1 jaar.

Maatschappelijke begeleiding voor statushouders

De gemeentes zijn vanaf 1 januari 2022 verantwoordelijk voor een goede inburgering van statushouders, en dat doen ze samen met partners. Welzijn Vught gaat de maatschappelijke begeleiding oppakken voor onze nieuwe inwoners. Daarvoor hebben we extra vrijwilligers nodig.

meer weten?

Daarom zijn we op zoek naar jou!

Voel jij je verbonden met mensen die genoodzaakt waren hun thuisland te verlaten? Wil jij helpen? Vind je het belangrijk dat de nieuwe inwoners goed hun weg leren kennen? En daarmee zelfstandig verder kunnen?

Meld je dan aan als potentiële vrijwilliger Maatschappelijke begeleiding.

Wat ga je doen?

  • Je geeft praktische hulp bij het regelen van basisvoorzieningen. Je ondersteunt bij de financiële administratie en je maakt mensen wegwijs in onze gemeente.
  • Vooral de eerste 6 weken ben je intensief met de statushouder bezig, daarna zul je op maat (1 of 2 keer per week) ondersteuning bieden gedurende een half tot anderhalf jaar. Zo gauw mensen zelfstandig verder kunnen, neem je afscheid.
  • Je staat er niet allen voor. Je wordt ondersteund door de coördinator maatschappelijke begeleiding van Welzijn Vught. Samen met de gemeente Vught creëren we een netwerk om de statushouder heen. Het is ook mogelijk om in duo’s te werken.
  • Het spreekt vanzelf dat je kennis hebt en handig bent in het regelen van de basisvoorzieningen. Het is handig als je Engels spreekt. We maken ook gebruik van (vrijwillige) tolken.

Verder ontwikkelen van de Nederlandse taal?

Wil je als anderstalige de Nederlandse taal verder ontwikkelen dan kun je meedoen aan het taalcoachproject? Je gaat samen met een taalcoach de Nederlandse taal in de praktijk oefenen. Dit gebeurt wekelijks en het hele traject duurt minimaal 1 jaar.