Vrijwillige wijkondersteuner

Een fijne buurt

Als vrijwillige wijkondersteuner help je jouw buurtgenoten om samen een goede buurt op te bouwen en/of te behouden. De vrijwillige wijkondersteuners zijn zichtbaar in de buurt, maken makkelijk contact en informeren buurtbewoners waar ze terecht kunnen met vragen. Ook koppelen ze buurtbewoners met dezelfde wensen aan elkaar of aan de juiste aanbieders en stimuleren buurtactiviteiten waarbij elkaar ontmoeten centraal staat.

Zelf helpen of anderen laten helpen

Jouw buurtgenoten zoeken rechtstreeks contact met je. Je bent in de wijk aanwezig en ofwel mensen kennen je, of weten je te vinden. Bijvoorbeeld omdat jij wel eens activiteiten in de buurt organiseert en dan een flyer in de brievenbussen achterlaat. Maar het kan ook zijn dat mensen je vinden via Welzijn Vught, waar ze met vragen terecht komen.

De vragen die je als wijkondersteuner tegenkomt, zijn divers. De hoofdthema´s die we tegenkomen zijn Groen, Verkeer en Leefomgeving. Het samen oplossen van vervuilde brandweergangen of ontmoetingsplekken creëren in de wijk. Als je bij de mensen thuiskomt, kan het ook zijn dat je eenzaamheid signaleert, of ziet dat iemands leefomgeving onveilig is door hamsteren van spullen. Op het moment dat er meer nodig is dan een maatje die kan helpen, verwijs je door naar instanties die kunnen helpen. Daar ondersteunt Welzijn Vught je natuurlijk bij.

Vrijwillige wijkondersteuner

Als vrijwillige wijkondersteuner vind je het leuk om verbindende activiteiten in de buurt te organiseren, zoals een buurtbarbecue. Je kunt goed samenwerken en weet de weg in je eigen buurt en in de gemeente.

Ton van Drunen is al jarenlang actief als wijkondersteuner. In zijn blog vertelt hij meer over zijn ervaring.

Lees meer

ton

Aanmelding als vrijwillige wijkondersteuner

Wil jij iets betekenen voor een ander in jouw buurt of dorp? Meld je dan aan voor de vrijwillige wijk- en dorpsondersteuning bij Welzijn Vught. Door onderstaand formulier in te vullen, ben je nog nergens aan verbonden. We nemen eerst contact met je op om te kijken wat je kunt en wilt betekenen voor iemand die hulp nodig heeft.