Maatschappelijke begeleiding

Maatschappelijke begeleiding voor nieuwe Vughtenaren

Nieuwe Vughtenaren introduceren in je eigen leefomgeving, jouw dorp. Dat is wat je als vrijwillig maatschappelijk begeleider doet voor nieuwkomers in Vught, Helvoirt en Cromvoirt. Heb jij interesse in andere culturen, wil je mensen echt helpen door ze te begeleiden en ze te leren hoe ‘Nederland’ werkt? Dan is dit een taak die jou past!

meld je aan

Nieuwe mensen in onze gemeente hebben hulp nodig om hun weg te vinden. Bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting, financiën of het opbouwen van hun (sociale) netwerk. Als jij iemand bent met overzicht, die ondernemend is en die anderen kan meenemen, ondersteunen en wegwijs kan maken, dan kun jij voor deze nieuwkomers het verschil maken!

Wat ga je doen?

Als maatschappelijke begeleider kun jij het verschil maken voor nieuwkomers! Je biedt individuele begeleiding aan een vluchteling. Je introduceert hen in onze gemeente, met informatie over relevante instanties. En je legt het contact met bijvoorbeeld de gemeente en woningbouwstichting. Je bezoekt de nieuwkomers regelmatig thuis. Het is heel fijn als je al op de hoogte bent van de sociale kaart in de gemeente Vught. En Welzijn Vught helpt en ondersteunt je, als je bereid bent je hierin te verdiepen.

Wat levert het jou op?

Van onze huidige vrijwilligers horen we vaak dat het wederzijds veel nieuwe ervaringen oplevert. Jij leert hen over gebruiken in Nederland, over hoe wij omgaan met dingen. Bij het sporten bijvoorbeeld, of over Sinterklaas, of 5 mei. Als iemand je dat als nieuwkomer uitlegt, vinden zij sneller hun weg in voor ons alledaagse dingen. Andersom leer je over hun cultuur en gewoontes. Daar praat je over met elkaar en dat zorgt ervoor dat mensen een goede landing krijgen in onze gemeente.

meld je aan

Begeleiding door Welzijn Vught

Voor onze vrijwillige maatschappelijk begeleiders is er een wekelijks spreekuur. Dit spreekuur is er ook voor de nieuwkomers. Onze collega’s Manal en Abdul begeleiden je intensief tijdens de eerste maanden en zijn ook daarna het aanspreekpunt voor vragen. Zij houden contact om te kijken of alles goed gaat en loopt met instanties als de gemeente.

Wat vragen we van je?

Het handig dat je een dagdeel per week beschikbaar bent om de nieuwkomers echt op weg te helpen. Deze tijd plan je samen in op momenten die jullie beiden passen. Kortom, wil jij mensen helpen met een goede start en toekomst in Vught? Dan zoeken wij jou!

De ervaren vrijwilliger

Willem Jan Atsma is al jarenlang actief als vrijwilliger maatschappelijk begeleider. In zijn blog vertelt hij meer over zijn ervaring.

lees meer

Willem Jan header

Aanmelding als vrijwillig maatschappelijk begeleider

Wil jij iets betekenen voor nieuwkomers in jouw buurt of dorp? Meld je dan aan voor de vrijwillige maatschappelijk begeleiders bij Welzijn Vught. Door onderstaand formulier in te vullen, ben je nog nergens aan verbonden. We nemen eerst contact met je op om te kijken wat je kunt en wilt betekenen voor iemand die hulp nodig heeft.