De Grande Finale van Schatten van Zonneheuvel

Na een mooie woensdagmiddag, waarop verschillende bewoners van de wijk Zonneheuvel, samen met kunstenares Carola Mokveld, tafelkleden hebben bedrukt met bladeren en bloemen uit de wijk, was het zaterdag dan zover. De Grande Finale!

De wijkbewoners werden ontvangen bij wijkpunt De Vlasborch. De tafels waren gedekt met de mooie kleden, de slingers hingen tussen de bomen. Vrijwilligster Nelly verzorgde kannen water en hield alle ingeleverde lekkere hapjes koel.

Na een welkomstwoord van Julia Dabekaussen van Welzijn Vught en kartrekker van het project Carola Mokveld, ging de grote groep bewoners naar de twee laatste kunstwerken die onthuld zouden worden.

Om te beginnen een ‘verhalenbeeld’ van Carola Mokveld. Vier objecten hangen op de hoek Fortstraat/ Wilhelminasingel met een bordje met QR codes. Bij ieder object hoor je één van de bewoners uit de wijk zijn of haar verhaal vertellen. Verhalen die gaan over nostalgische momenten, geschiedenis van het Lunet, een bijzonder toeval of een markant persoon. De vertellers van de verhalen onthulden één voor één de objecten die bij hun verhalen horen.

Vervolgens ging de groep naar het laatste kunstwerk dat onthuld werd. Het werk van Jan-Hein. Hij maakte speciaal iets voor de slechtziende mensen in de wijk, waarvan de meesten in de Vlasborch wonen. Een mooi object waarmee je complimenten kunt ontvangen. Naast beeld, dus ook een hoorbaar kunstwerk. Ook dit werd vol enthousiasme ontvangen en is door Jan-Hein zo vormgegeven dat álle bewoners en bezoekers van de wijk de complimenten-app kunnen downloaden.

Vervolgens is de groep bewoners de andere kunstwerken aan de route langsgegaan. Om te eindigen bij wijkpunt de Vlasborch, waar inmiddels al het lekkers dat iedereen mee had genomen uitgestald stond en er nog een lange tijd met elkaar gegeten en gedronken werd. En vooral veel nagepraat werd; de mooie verbinding, de trots op de wijk gevierd werd.

Het eerste wat men zei aan het einde van de middag: “Dit moeten we volgend jaar wéér zo doen!” Met andere woorden het project Schatten van Zonneheuvel, dat door Welzijn Vught, Plaza Cultura, MOVE Vught en De Charlotte van Beuningen stichting geïnitieerd werd, om de vrijwillige wijkondersteuners te ondersteunen, is volwaardig uitgegroeid tot een geheel en al eigen initiatief van bewoners en wijkondersteuners. Het heeft daarmee een mooi duurzaam karakter gekregen waar we allemaal enorm trots op zijn. Tijdens de middag werd ook officieel de cheque van het Postcodeloterij Buurtfonds aangeboden, waarmee een deel van het project is gefinancieerd.

Veel dank ook aan de ondersteunende organisaties; Postcodeloterij Buurtfonds, Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant, gemeente Vught, Erfgoed Brabant, wijkpunt De Vlasborch, Plaza Cultura, MOVE Vught, vrijwillige Wijkondersteuners, Charlotte van Beuningen stichting, de kunstenaars; Carola Mokveld, Jan-Hein Arens, Angelique Kleijne en Welzijn Vught.