De vrijwillige wijkondersteuner verbindt bewoners

De wijkondersteuners van Welzijn Vught dragen bij aan meer verbinding bij de bewoners van hun wijk. Wijkondersteuners organiseren evenementjes in allerlei variaties, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Elkaar leren kennen draagt bij aan een plezierige, sociale en veilige samenleving. En niet onbelangrijk: onze vrijwilligers kunnen ook na hun werkzame leven hun talenten en ervaring in blijven zetten in hun eigen buurt. Dat geeft een goed en nuttig gevoel! Zo ervaart ook Ton van Drunen dat. Ton is vrijwilliger wijkondersteuner in de wijk Zonneheuvel.

ton“Een plezierige en sociale leefomgeving in de wijk is fijn voor iedereen”

Van pensioen naar vrijwilligerswerk

“Ik woon al 30 jaar in Vught en heb altijd bij de PI in Vught gewerkt als begeleider van gevangenen. Ik werkte graag met mensen met verslavingsproblematieken en persoonlijkheidsstoornissen. Nadat ik op mijn 61e mocht stoppen, genoot ik in eerste instantie van mijn vrije tijd. Na een tijdje voelde dat toch ook wel als veel tijd en ging ik me oriënteren op vrijwilligerswerk. Zo ben ik als wijkondersteuner terecht gekomen bij Welzijn Vught.

Ik werk in de wijk waar ik ook zelf woon: Zonneheuvel. Er is in 30 jaar veel veranderd in de manier waarop we samenleven en ik wil graag bijdragen aan een meer sociale omgeving. We werken in een team van 4 mensen: mijn vrouwelijke collega’s zijn erg sociaal en ik vind het leuk om het overzicht te houden en de organisatie te faciliteren”.

Wijkondersteuners

Ton: “We organiseren door het jaar heen activiteiten die passen bij de interesses van de bewoners. Zo hadden we afgelopen jaar “de Schatten van de Zonneheuvel”. De bewoners maakten samen met kunstenaars kunstwerken met als thema ‘verbinding’. Ook organiseren we een jaarlijkse plantjesmarkt, een bloembollenactie samen met woonstichting Charlotte van Beuningen en een kerststallenroute. Wat ik zelf ook erg leuk vind is de ‘lange tafel”. Alle bewoners nemen dan eten mee en delen dat terwijl we samen aan een lange tafel zitten en praten.”

“Als vrijwillig wijk- of dorpsondersteuner mag je zelf bepalen hoeveel je doet of wanneer je bijdraagt. Met z’n vieren is dat makkelijker te doen dan in een kleinere groep en daarom zijn we ook op zoek naar mensen die als wijkondersteuner een steentje willen bijdragen.”

Prettige leefomgeving

“Mijn beloning als vrijwilliger wijkondersteuner is eigenlijk dat ik zelf ook in een plezierige leefomgeving woon. Ik leer mensen kennen en Welzijn Vught helpt daar waar kan om de initiatieven te realiseren. Dat ik nog steeds leer en mijn ervaring als sociaal werker nog steeds kan inzetten, geeft mij een goed gevoel. Daar doe ik het voor!”, aldus Ton.

Vrijwilligerswerk bij Welzijn Vught

Als wijk- of dorpsondersteuner kun je in jouw wijk of buurt werken zoals dat bij jou past: in je eentje of in een team. De activiteiten plan je helemaal zelf. Welzijn Vught denkt mee en draagt waar nodig bij om zaken mogelijk te maken. De wijkondersteuners uit de hele gemeente Vught, waaronder ook Cromvoirt en Helvoirt, komen regelmatig bij elkaar. Dat is leuk en leerzaam voor alle wijkondersteuners, maar zo hoor je ook meteen wat er in de gemeente speelt en wat de behoeftes zijn per wijk. Dat is afhankelijk van de samenstelling, van de gemiddelde leeftijd, het gemiddelde inkomen en nog veel meer. Daarnaast zijn er bij Welzijn Vught ook veel andere mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan, oa bij de hulpdiensten.

Lees meer

Meer informatie

Lijkt het je leuk om je als wijkondersteuner aan te sluiten? Of heb je interesse in een andere vrijwilligersfunctie? Kijk dan hier voor meer informatie. Of neem contact op met onze coördinator Julia Dabekausen via tel: 073-6565350 of e-mail: info@welzijnvught.nl. We zoeken nog uitbreiding!