Ervaring met dementiebril

Sinds april kunnen mantelzorgers en vrijwilligers in Vught gebruik maken van de dementiebril. Dit nieuwe hulpmiddel zorgt voor meer begrip van de wereld van mensen met dementie. Tot nu toe hebben al zo’n 200 mensen, waaronder ook professionals, de dementiebril ervaren.

 

Maar wat is de dementiebril eigenlijk? De bril laat je ervaren hoe iemand met dementie de wereld ziet. Hierdoor worden eenvoudige taken, zoals eten of lopen, ineens lastig. Deze ervaring helpt je om beter te begrijpen wat mensen met dementie doormaken.

 

Na het gebruik van de dementiebril geven veel mensen aan dat hun begrip en geduld enorm zijn gegroeid. Mantelzorgers, vaak familieleden, begrijpen nu beter de dagelijkse uitdagingen van hun geliefden. Hierdoor kunnen ze goed inspelen op hun behoeften en op een geduldige manier helpen. Ook vrijwilligers, die een belangrijke rol spelen in de zorg, voelen zich nu beter voorbereid.

 

Welzijn Vught organiseert samen met Vughterstede, Alzheimer Nederland, Gemeente Vught, Huis73 en een hele groep vrijwilligers de Dementiebril. Een hele club bij elkaar die allemaal hun eigen taak en rol hebben binnen de organisatie. Samen hebben we het doel dat alle naasten van mensen met dementie de Dementiebril op hebben gehad.

 

Yvonne Kolmans, vanuit Welzijn Vught, betrokken bij de Dementiebril in Vught: “we ontvangen ontzettend veel positieve reacties van mensen die de dementiebril ervaren hebben. De meesten hebben het idee dat ze al veel wisten door ervaring maar iedereen krijgt weer nieuwe inzichten. Zelfs professionals die al lange tijd met mensen met dementie werken”

 

Yvonne geeft aan dat ze enorm trots is op het enthousiasme en de gedrevenheid van de vrijwilligers. Want dementie kunnen ervaren, is niet alleen een kwestie van een VR bril op je neus zetten. Het is belangrijk dat vrijwilligers een goede instructie kunnen geven en dat er aandacht is voor een gesprek erna. Want iedereen beleeft de Dementiebril weer anders. Er moet oog en oor zijn voor ieders verhaal. De vrijwilligers zijn getraind om de VR bril goed te gebruiken en om informatie te geven die aansluit bij de behoefte en vragen van degene die de bril ervaren heeft.

 

De komende tijd zijn er verschillende momenten in Vught en Helvoirt. Voor data en aanmelden via https://huis73.op-shop.nl/1675/dementiebril in de agenda van Huis73.

 

Eerst meer informatie? Neem dan contact op met Yvonne Kolmans, yvonnekolmans@welzijnvught.nl of telnr. 06-46752773