Grande finale Schatten van Zonneheuvel

“De Schatten van Zonneheuvel” is een project dat anderhalf jaar geleden is gestart met vier nieuwe vrijwillige wijkondersteuners van de wijk Zonneheuvel in Vught. Het doel was elkaar en de wijk beter te leren kennen. En ook samen met de wijk onderzoeken, welke waarde hechten we aan onze wijk,  zodat we samen in een fijne en prettige woonomgeving kunnen wonen waar iedereen zich thuis voelt.

In de aanloop naar deze laatste onthulling hebben verschillende activiteiten plaatsgevonden die gezorgd hebben voor meer aansluiting en verbondenheid tussen wijkbewoners. We startten met een wijkwandeling om speciale en bijzondere plekken in de wijk met elkaar te delen. Een volgende stap was het maken van Schattendoosjes om tot een kleine expositie in de wijk te komen om elkaar nog beter te leren kennen: wie is de persoon achter mijn buur. En tot slot zijn al deze bijeenkomsten en gesprekken inspiraties geworden voor de drie kunstenaars; om de uiteindelijke zes kunstwerken te kunnen maken met ieder een specifiek thema die typerend is voor de wijk.

De kunstenaars Jan-Hein Arens en Angelique Kleijne, zelf Zonneheuvelbewoners, en Carola Mokveld, ook woonachtig in Vught, hebben zich gevoed met de bestaande verhalen en hebben zelf ook veel keuken-, ateliertafelgesprekken gevoerd. Mooi om te zien dat het eerste werk van Jan-Hein dat is onthuld, gaat over probleemloos samenwonen op Zonneheuvel, met respect voor elkaar. De titel is dan ook: ‘en toen bleek dus dat we op precies de dezelfde manier allemaal compleet verschillend zijn’. Een ander werk, wat als tweede werd onthuld, was in samenwerking met vier 11-jarige jongeren. Angelique nodigde de kinderen uit om na te denken wat een fijne plek is om te spelen in de wijk. De kinderen hebben ieder een pop-up gemaakt van de speelplek in vier seizoenen en een eigen creatief alfabet: Tazonnimeck. Het derde werk is een werk waar Angelique samen met twee bewoners gesproken heeft wat zij voor elkaar betekenen. Het is een prachtig werk geworden met twee omklemmende handen die symboliseren het elkaar helpen en er voor elkaar zijn. In deze uitsnede van de handen is ook het alfabet van de kinderen verwerkt. Voor het vierde onthulde werk werden kooien verzameld. In combinatie met de wens van de bewoners om een eendenplatform in de vijver te plaatsen. Werd de symboliek van ‘wij zijn niet in een hokje te plaatsen’ hiermee vorm te geven. Ook diversiteit en kleur van de kooien hebben daarin hun betekenis. Samen met Carola werd het bijzondere kleurrijke kunstwerk in de vijver, tussen het eendenkroos, geplaatst waar hij nu mooi ligt te pronken. Een van de wijkbewoners doopte het werk in Eendenkathedraal.

Op 27 augustus is dan de onthulling van de laatste twee werken van Carola en Jan-Hein. Wat het gaat worden kunnen we nog niet zeggen, maar dat het symbolisch is voor de wijk: er voor elkaar zijn zonder oordeel te vellen, dat is zeker. Tegelijkertijd is dit ook de officiële afronding van het project “De Schatten van Zonneheuvel. Om 14.00 uur starten we bij de Vlasborch en aansluitend lopen we naar de werken.

De schatten van Zonneheuvel is een initiatief van en waar samengewerkt is met Wijkondersteuners,  Welzijn Vught, Plaza Cultura, Charlotte van Beuningen – Woonstichting, MOVE Vught en met facilitering door Wijkpunt de Vlasborch Vught en Erfgoed Brabant.

Financieel is het mede mogelijk gemaakt door Welzijn Vught, Activiteitenbudget Vught, Oog voor elkaar fonds, Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Brabant en het Postcode Loterij Buurtfonds.