DementieNetwerk Vught presenteert avond "Kijk eens door een andere bril…" in DePetrus

Op woensdag 17 april van 19.30 tot 21.00 uur opent DePetrus haar deuren voor een bijzondere avond georganiseerd door het DementieNetwerk Vught. Onder het motto "Kijk eens door een andere bril…" wordt het brede publiek in Vught uitgenodigd om zich te informeren en voor te laten lichten over nieuwe ontwikkelingen in de wereld van dementie.

Het doel van deze avond is om, gelet op de dementievriendelijke gemeenschap (DVG) die we in Vught willen zijn, informatie te geven over nieuwe inzichten maar ook middelen om het bewustzijn over dementie te vergroten. Dit initiatief komt voort uit de inzet, meteen na deze avond, van de Dementiebril, die een nieuwe kijk biedt op de situatie van mensen met dementie en hun omgeving.

De avond richt zich op een diverse doelgroep, waaronder mantelzorgers, professionals, vrijwilligers, senioren- en ouderenorganisaties, clubs, verenigingen en de lokale politiek. Dit is van cruciaal belang gezien de uitdagingen waar we mee te maken hebben: een groeiend aantal mensen met dementie, een afnemend aantal beschikbare middelen en mensen, en een toenemende behoefte aan geschikte woonomgevingen en daarbij passende diensten en (zorg)voorzieningen.

Tijdens het programma zullen verschillende sprekers het podium betreden, waaronder ervaringsdeskundigen, de verantwoordelijk wethouder van Vught die ingaat op het belang van welzijn, wonen en zorg in relatie tot dementie en Marc Smits van de Tao-of-Care. Hij licht de Sociale Benadering Dementie (SBD) die in Nederland opgang doet, toe. Het is een visie die mensen met dementie centraal stelt en van daaruit verder kijkt wat mogelijk is. Uitgangspunt daarbij is het perspectief van mensen met dementie zelf en hun naasten, en wat zij meemaken in hun dagelijkse leven. De Sociale Benadering Dementie is de zoektocht naar ‘wat kan je nog wel’ en sluit naadloos aan op het idee van een dementievriendelijke gemeenschap.

Daarnaast wordt de innovatieve Dementiebril gepresenteerd, die door de persoonlijke ervaring via een virtual-reality bril meer begrip en inzicht geeft in de beleving van de mens met dementie.

De avond begint om 19.00 uur met  inloop en koffie, gevolgd door een welkomstwoord om 19.30 uur. Naast inspirerende presentaties en interviews is er ook ruimte voor vragen en concrete informatie over hoe men zelf kan bijdragen aan een dementievriendelijk Vught.

Het DementieNetwerk Vught roept alle geïnteresseerden en vooral belanghebbenden op om deel te nemen aan deze belangrijke avond én samen te werken aan een gemeenschap waaraan mensen met dementie zo lang als mogelijk deel kunnen blijven uitmaken door begrip en ondersteuning uit de omgeving.

Graag aanmelden via https://huis73.op-shop.nl/29863/dementienetwerk-vught-presenteert-avond-kijk-eens-door-een-andere-bril-in-depetrus/17-04-2024

 

Programma van de avond

19.00 uur: inloop en koffie

19.30 uur: start programma

  • Welkom
  • Door de bril van ervaringsdeskundigen: interview met personen die in hun omgeving te maken hebben of hebben gehad met dementie
  • Wethouder Nino de Lange: Dementievriendelijk Vught; hoever staan we en wat zijn de ambities?
  • Mark Smit vertelt over de Sociale Benadering Dementie, wat houdt deze benadering in en wat kan het bijdragen aan een Dementievriendelijke gemeenschap
  • De dementiebril, Bart Lips vertelt over de ervaringen in het werken met de dementiebril in Sint Michielsgestel
  • Praktische informatie over het ervaren van de Dementiebril in Vught en Helvoirt
  • Wat ga jij bijdragen aan een dementievriendelijk Vught?

21.00 uur afsluiting programma