De “lange tafel” in wijk Zonneheuvel

Op 31 augustus was het weer zover: de vier vrijwillige buurtondersteuners van wijk Zonneheuvel organiseerden opnieuw de lange tafel voor de buurt. Een middag vol gezelligheid, waar eten en praten de buurt dichter bij elkaar brengt.

Wat is een lange tafel precies? Het idee is simpel: buurtgenoten komen samen, delen een hapje en maken een praatje. Iedereen kan iets lekkers meenemen, hartig of zoet, maar ook zonder bijdrage ben je van harte welkom om mee te eten. Het gaat immers om de ontmoeting, niet om wat je op tafel zet.

De voorbereiding lag in handen van de buurtondersteuners, die de taken verdeelden en zorgden dat de buurt op tijd op de hoogte was. Flyers werden verspreid, afspraken gemaakt, en op de dag zelf stond alles klaar voor een zonnige middag vol buurtplezier.

En zonnig was het zeker. Op die stralende 31 augustus verzamelden de bewoners zich rond de lange tafel aan de Emmasingel, met prachtig uitzicht op het water en de zwanen. Al snel bracht iedereen extra tafels en stoelen, een koeling en zelfs afdeknetjes mee om de lekkernijen te beschermen. De lange tafel vulde zich met eten, en iedereen kon naar hartenlust opscheppen en smullen. Het resultaat? Een gezellige stoelendans van mensen die af en toe hun plek wisselden om weer een ander gesprek aan te knopen.

Het mooiste? Na afloop bleven buurtbewoners spontaan helpen opruimen en boden zelfs hun hulp aan voor toekomstige activiteiten. Het was een dag vol plezier, verbondenheid en goed eten – zeker voor herhaling vatbaar.

Zo bewijst de lange tafel keer op keer dat samen eten meer is dan alleen vullen van je bord; het voedt ook de gemeenschap. Zonneheuvel is weer een stukje hechter geworden.