Dementienetwerk Vught

Het Dementienetwerk Vught staat voor een Dementievriendelijke Gemeenschap in Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Voorop staat daarbij de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Mensen wonen steeds langer thuis en graag zo gewoon als mogelijk. Dat kan alleen al wij allen dat samen mogelijk maken. Als buurtbewoner, vriendin, winkelier, (sport)vereniging, woningbouwcorporatie, zorgorganisatie, etc.

In het Dementienetwerk Vught werken al vele organisaties samen om het zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij te stimuleren.

Vier keer per jaar komt het dementienetwerk bij elkaar en heeft een programma met elkaar vastgesteld waarbij we een bijdrage leveren aan een dementievriendelijke gemeenschap in Vught. Het programma wordt vormgegeven vanuit verschillende werkgroepen.

Uitvoeringsprogramma Dementienetwerk 2024

Hieronder kunt u het uitvoeringsprogramma Dementienetwerk 2024 inzien.

Uitvoeringsprogramma Dementienetwerk 2024 Definitief

Uitvoeringsprogramma Dementienetwerk 2024 Definitief (pdf)
;
geheugenbibliotheek
Geheugenbibliotheek tafel

Geheugenbibliotheek

Welzijn Vught organiseert samen met de Bibliotheek de geheugenbibliotheek. In DePetrus bevindt zich de Bibliotheek wat ook een collectie aan boeken en materialen over dementie heeft. Aanvullend op deze collectie zijn er op dinsdagmiddag vrijwilligers aanwezig die uitleg kunnen geven over de boeken en materialen. Zij zijn er ook voor een luisterend oor en voor vragen van iedereen die te maken heeft met dementie.

Iedere dinsdag tussen 13.30 en 15.30 uur zijn de vrijwilligers bij de geheugenbibliotheek te bezoeken in DePetrus. Bij binnenkomst links aan de leestafel.

Geheugenwijzer

De geheugenwijzer als je te maken krijgt met dementie

Als je te maken krijgt met dementie komt er veel op jou af. Mogelijk ben je op zoek naar informatie en is het lastig zoeken. In Vught hebben we vanuit het dementienetwerk de geheugenwijzer ontwikkeld om jou de weg te wijzen. Het wijst jou de weg om de juiste informatie te kunnen vinden in Vught, Cromvoirt en Helvoirt. En in de geheugenwijzer staan bruikbare tips voor het omgaan met jouw naaste met dementie.

Wil je een papieren versie? Deze kun je gratis ontvangen bij de geheugenbibliotheek in DePetrus.

Hieronder kun je de geheugenwijzer downloaden. Het bestaat uit twee delen.
Deel 1: Vaak gestelde vragen bij Dementie.
Deel 2: Communicatie Tips bij Dementie

Vaak gestelde vragen bij Dementie

Vaak gestelde vragen bij Dementie (pdf)

Communicatie Tips bij Dementie

Communicatie Tips bij Dementie (pdf)
;

Ervaring met de dementiebril

Sinds april kunnen mantelzorgers en vrijwilligers in Vught gebruik maken van de dementiebril. Dit nieuwe hulpmiddel zorgt voor meer begrip van de wereld van mensen met dementie. Tot nu toe hebben al zo’n 200 mensen, waaronder ook professionals, de dementiebril ervaren.

 

Maar wat is de dementiebril eigenlijk? De bril laat je ervaren hoe iemand met dementie de wereld ziet. Hierdoor worden eenvoudige taken, zoals eten of lopen, ineens lastig. Deze ervaring helpt je om beter te begrijpen wat mensen met dementie doormaken.

 

Na het gebruik van de dementiebril geven veel mensen aan dat hun begrip en geduld enorm zijn gegroeid. Mantelzorgers, vaak familieleden, begrijpen nu beter de dagelijkse uitdagingen van hun geliefden. Hierdoor kunnen ze beter inspelen op hun behoeften en op een geduldige manier helpen. Ook vrijwilligers, die een belangrijke rol spelen in de zorg, voelen zich nu beter voorbereid.

 

Welzijn Vught organiseert samen met Vughterstede, Alzheimer Nederland, Gemeente Vught, Huis73 en een hele groep vrijwilligers de Dementiebril. Een hele club bij elkaar die allemaal hun eigen taak en rol hebben binnen de organisatie. Samen hebben we het doel dat alle naasten van mensen met dementie de Dementiebril op heeft gehad.

 

Yvonne Kolmans, vanuit Welzijn Vught, betrokken bij de Dementiebril in Vught: “we ontvangen ontzettend veel positieve reacties van mensen die de dementiebril ervaren hebben. De meesten hebben het idee dat ze al veel wisten door ervaring maar iedereen krijgt weer nieuwe inzichten. Zelfs professionals die al lange tijd veel met mensen met dementie werken”

 

Yvonne geeft aan dat ze enorm trots is op het enthousiasme van de vrijwilligers die gedreven zijn in de begeleiding. Want het ervaren van de Dementiebril is niet zomaar even een VRbril op je neus. Dit vraagt van vrijwilligers dat ze een goede instructie kunnen geven en dat er aandacht is voor een gesprek erna. Iedereen beleeft de Dementiebril weer anders. Het is van belang dat iedereen dat er oog en oor is voor ieders verhaal. De vrijwilligers zijn hierin getraind. Vervolgens geven de vrijwilligers informatie aansluitend bij de behoefte en vragen van degene die de bril ervaren heeft.

 

De komende tijd zijn er verschillende momenten in Vught en Helvoirt. Voor data en aanmelden via https://huis73.op-shop.nl/1675/dementiebril in de agenda van Huis73.

 

Eerst meer informatie? Neem dan contact op met Yvonne Kolmans, yvonnekolmans@welzijnvught.nl of telnr. 06-46752773

Afb. Logo Dementiebril

Cursus mantelzorg bij dementie

Cursus mantelzorg bij dementie op dinsdag 1 en 15 april 2025

 

Heeft u een partner, ouder of naaste met dementie? Of wilt u meer weten over dementie?
Dan is deze cursus misschien iets voor u.
Deze cursus geeft u tips en handvatten om goed om te kunnen gaan met uw naaste.
Ook wordt ingegaan op hoe u de zorg goed kan volhouden en de rolverandering die plaatsvindt.
Tijdens de cursus is veel aandacht voor uw vragen, ervaringen en zorgen.

De onderwerpen:
-          het geheugen en het brein
-          vormen van dementie, het ziekteproces
-          omgaan met iemand met dementie
-          omgaan met onbegrepen gedrag
-          zorgen voor uzelf als mantelzorger
-          rouw
-          regelzaken

Woonzorgcentrum Theresia, Molenrijnselaan 48, Vught, in de bestuurskamer.
De kosten bedragen € 40,- per persoon.
Aanmelden en betalen per pin tot 27 maart bij het restaurant van Theresia.
Inloop vanaf 19.00 uur. De cursus start om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur.
Inbegrepen zijn koffie, thee en een cursusmap.

Cursusleiders:
Ghis Boot, casemanager dementie
Marianne van Boxtel, coördinator ondersteuning Mantelzorg Vughterstede

Voor informatie: m.vanboxtel@vughterstede.nl of
telefoon: 06-400 880 24 / (073) 658 1199

Afbeelding met tekening, clipart, tekenfilm, kunst

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

Verhalenbijeenkomst Dementie

Hierbij nodigen we u uit 

op woensdag 16 april 2025 bij
Theresia, Molenrijnselaan 48, Vught
Inloop met koffie/thee vanaf 19.00 uur  
Aanvang 19.30 uur
Einde tussen 21:00 en 21:30 uur

Verhalenbijeenkomst Dementie door Ine van Heesch, trainer

Het moment dat je geboren wordt, begint de rode loper van jouw leven uit te rollen. Je hersenen ontwikkelen zich steeds een stapje verder na elke nieuwe gebeurtenis en ervaring, die vervolgens herinneringen worden.

Deze rode loper blijft zich uitrollen totdat je getroffen wordt door dementie.

De hersenen raken beschadigd en langzaam rolt de rode loper zich weer op.

Hierdoor raak je de laatst opgedane herinneringen als eerste kwijt en na verloop van tijd herinner je je enkel nog jouw jeugdherinneringen.

 

Dementie is een afschuwelijke ziekte, zowel voor de persoon zelf als voor de omgeving. Dementie wordt ook wel de ziekte van de levende rouw genoemd.

In de Verhalenbijeenkomst Dementie gaan we samen op een interactieve wijze kijken hoe we mensen met beschadigde hersenen door de dementie zo goed mogelijk kunnen begrijpen om het zo prettig mogelijk samen te hebben. Het leren verstaan van de nieuwe “taal” die mensen met dementie ontwikkelen en die voortkomt uit beschadigingen in het brein.

 

Er worden veel voorbeelden gebruikt uit de praktijk. Er zal veel herkenning zijn bij de aanwezigen. De uitleg is helpend om te begrijpen wat er omgaat in de mens met dementie. Hierdoor komt inzicht hoe anders te reageren in situaties.

Een vaak gehoorde opmerking achteraf is: “waarom wist ik dit niet eerder!”

 

Het anders kijken naar gedrag wat als onbegrepen gedrag wordt ervaren zal ook zeker aan de orde komen.

 

NB. Als bijlage een flyer van de dementiebril, zeer boeiend en leerzaam om een keer te ervaren!

Toegang gratis

De toegang is gratis.

Aanmelding voor deze avond is verplicht. Klik op https://www.huis73.nl/agenda/geheugencafe-1 (ctrl+ muisklik) of scan de QR code:

U komt dan op de website van Huis73, scroll naar beneden, ga naar aanmelden zonder account, vul daar de benodigde gegevens in en u ontvangt uw ticket in uw mailbox. Als dit te ingewikkeld is, stuur dan een mail naar: geheugencafevught@gmail.com en u ontvangt een bevestiging.

Tijdens deze avond is ook de Geheugenbibliotheek vertegenwoordigd met informatiemateriaal en boeken over dementie.

Het Geheugencafé is één van de activiteiten van het Dementienetwerk Vught en wordt georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van Vughterstede, Huis73 Bibliotheek Vught en Ouderen Samen.

Het Geheugencafé Vught wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Vught.

Vervoer

AutoMaatje
Schrijf u in als deelnemer van AutoMaatje om een rit te boeken. Bel uiterlijk 2 dagen van tevoren op maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 12:30 uur: 073 303 5860 of mail automaatjevught@gmail.com