Dagje Thuis viert haar eerste jubileum!

Het Dagje Thuis vierde maandag 4 oktober haar eerste jubileum. Vijf jaar bestaat de organisatie die ouderen uit Helvoirt een dagje opvangt en mantelzorgers ontlast. Het feest bestaat uit koffie met gebak, een bezoek aan de bioscoop Acapella op de Guldenberg en een feestelijke lunch. Een van de acht gasten laat weten bij vertrek op de Guldenberg :  “Ik heb het vandaag naar mijn zin gehad en een leuke dag is voorbij gevlogen.”

De gasten die maandag aanwezig zijn bij Een Dagje Thuis variëren in leeftijd. De oudste is 94 jaar en de jongste van de gasten is 73 jaar. Zij leven toe naar de maandag waar zij elkaar ontmoeten in een lokaal in HelvoirThuis. Daar doen zij spelletjes, kijken naar oude of nieuwe films of maken bij goed weer een blokje om in Helvoirt. Eens per maand gaat men ergens op bezoek waar een interessant onderwerp is voor de ouderen. Het vervoer per auto regelt het Dagje Thuis.

Voormalige kapel
Vanwege het jubileum was het oog gevallen op een bezoek aan De Guldenberg om daar in de nieuwbakken bioscoop met de toepasselijke naam Acapella te kijken naar een film over de muziek en activiteiten van Andre Rieu. De bioscoop is namelijk gerealiseerd in een voormalige kapel. De film gaat over de muzikale prestaties van Andre Rieu en zijn orkest op tal van plaatsen in de wereld maar ook in Maastricht. Deze dirigent weet het publiek te boeien met zijn presentaties over de muzikanten die hij voor het voetlicht brengt in ongeacht welk land. Hij oogst daarbij veel applaus voor de optredens die tot de verbeelding spreken.

Langdurig applaus
In feite verdienen de vrijwilligers bij een Dagje Thuis ook een langdurig applaus voor hun inzet en de aandacht voor de gasten. Zij betrekken de gasten bij het dagelijkse leven met de nodige ontspanning. Ze bespreken de veranderingen in het dorp Helvoirt. Zoals het verdwijnen van de Boerenbond en de Rabobank. Even binnen lopen is er niet meer bij. Opnieuw blijkt dat je hulp nodig hebt voor een dagelijkse handeling. Die blijkt niet altijd meer voor handen. Dat missen dan die ouderen. Doordat de gasten opgevangen worden door een Dagje Thuis kunnen mantelzorgers deze tijd voor iets anders gebruiken.

Vrijwilligers
Net als bij tal van organisaties in de zorg is het Dagje Thuis, dat werkt onder de vlag van Welzijn Vught,  op zoek naar vrijwilligers. Esther Schellekens trekt de kar daarbij en weet het goed te verwoorden. Esther Schellekens:” Op dit moment nu de anderhalve meter verleden tijd is, kijken we uit naar nieuwe gasten. We hebben een groep dames en het zou leuk zijn als een man het gezelschap komt uitbreiden voor de afwisseling. Mannen brengen toch weer andere onderwerpen aan de orde. Dan zijn we bij de vraag zijn er gastmannen die zich in willen inzetten om ouderen een leuk Dagje Thuis te bezorgen. Aanmelden of informatie is te krijgen bij estherschellekens@welzijnvught.nl